Telefon szerviz után a napelem rendszer lett az új megvalósítási cél

Elég kellemetlen volt, hogy a telefonom egyik pillanatról a másikra döntött úgy, hogy ő most szünetel, pláne úgy, hogy nem egy régi készülékről volt szó. Egy hónap várakozás után (ami alatt fogalmam sincs, mit csináltak vele, de megcsinálták) aztán visszakaphattam. Ez alatt az idő alatt pedig a következő nagy projektemen kezdtem dolgozni, ami gyakorlatilag egy napelem rendszer felszereltetése lett volna a házunkra.

Persze ezt nem most rögtön de azonnal szerettem volna megvalósítani, de jó az ilyenekre időben elkezdeni tervezni. Több oldalt is megnézte, ahol ezeknek a rendszereknek a felszerelésével foglalkoznak, de a leginkább a napelemrendszer.info tetszett. Igen, fontos a kérdés, miért épp ez, mikor több tucat napelemekkel fogalakozó cég van, hiszen most ez nagyon nagy biznisz. Elsősorban azért mert itt köntörfalazás nélkül megmondják, mi micsoda. Sok helyen szeretnek szépíteni a jelenlegi helyzeten, így nem tudod rendesen felmérni, hogy az adott anyagi körülményeidnek megfelelően, neked vajon jó döntés-e egy ilyen beruházás? Mert, ahogy itt is írják, ez nem egy kis összeg és nem is térül meg azonnal. Egy átlagos napelem rendszernek kell 10 év mire behozza azt amit bele fektettél a jelenlegi árak szerint.

Azt nagyon előrelátóan leszögezik, hogy az árak, amiket az egyes napelem rendszerek mellé tesznek (kW-onként változik ugye az ár) az csak egy durva becslés, hiszen minden ház egyedi, és így az ára is az lesz. éppen ezért nagyon pozitív tőlük, hogy ingyenes felmérést végeznek. Még úgy is, ha esetleg nem őket választod a beszerelésre, ez teljesen ingyen mindenféle kötelezettségektől mentesen van. Felmérik, hogy a házad alkalmas-e egy rendszer beépítésére, fenntartására, van-e elég hely neki olyan oldalon, ami a legtöbb napfényt kapja, meg tudja-e tartani a tető és hasonlók. Ez után kapsz tőlük egy árajánlatot és a többi már a te kezedben van.

napelemrendszer.info

Ahogy mondtam, sokkal több van ezen az oldalon, mint csak a szolgáltatásaik. Itt igazából mindent megtalálhatsz, ami napelemmel kapcsolatos. Hogyan szerelik össze, milyen fajta napelemet érdemes neked megvenni (és mivel senki nem egyforma, ezért lehet válogatni igényeknek megfelelően). Milyen a napelemek helyzete a különböző országokban-kontinenseken, esetleg ezek hogy befolyásolhatják a hazai piacot. Ami még fontosabb, hogyan megy a napelemek utáni pénz elszámolás! Mi az a szaldós elszámolás, és mire számítsunk most, hogy elvileg ez a rendszer változik. Vannak update-ek arról is, hogy milyen támogatásokat vehetünk igénybe, ha napelemet akarunk felszereltetni. Erre jelenleg a rövid válasz a most semmilyen. Júliusig ugyanis még nem írják ki az új pályázatokat, és akkor is egy olyan rendszerbe (bruttó) tudnánk csak becsatlakozni, ami nem olyan kedvező, mint a mostani szaldós.

Arról van szó, hogy az önerőből épített (rendelt) napelem rendszer becsatlakozhat a szaldós rendszerbe, de arra majd még érdemes lesz rákérdezni, hogy ez a pályázatok megindulása után is lehetséges-e, ha valaki nem pályázik.

Mindenesetre annyi biztos, hogy a napelemrendszer.info nagyon jól ellátott minden szükséges tudnivalóval, ami egy ilyen beruházáshoz szükséges lehet. Az ingyenes felmérést pedig mindenképp igénybe fogom venni. Ha ti is gondolkoztok napelemben, de még nem tudtok róla eleget, vagy szeretnétek árajánlatot, ne habozzatok és keressétek fel őket.