Mobilon böngésztem a napelemekkel kapcsolatban

A telefonom mindig a kezem ügyében van. Ezért is nélkülözöm nehezen, amikor esetleg éppen szervizbe kell vinni – hiszen a fél életemet a mobilomon intézem. A cseretelefon persze megoldás, meg a felhőben tárolt adatok, de azért nem egy leányálom egy-egy ilyen helyzet. Ráadásul most a vizsgaidőszak miatt is érdemes a határidők okán a közelemben tartanom a okostelefonom, nehogy bármit is elfelejtsek, vagy ne vegyem észre, ha végre beírtak egy jegyet. De sok hasznos dolog után olvasok gyakran, bár lehet, hogy a nem túl nagy kijelző nem épp a legideálisabb eszköz erre… (De legalább monitorszűrős a szemüvegem, így a mesterséges fény nem bántja a szemem a “kibogarászós” olvasáskor sem.) Mostanában anyáméknak is segítek azzal, hogy egy-két témának utánaolvasok, ami érdekli őket de nincs rá túl sok idejük. Ez van például a napelem rendszerekkel is. Addig fogalmam sem volt, milyen mértékű a napelem megtérülés, egyáltalán hány évvel lehet számolni ez ügyben, de a napelemesrendszerek.info weboldalnak hála kiderítettem egy-két dolgot ezzel kapcsolatban. Először is: nehéz általánosságban beszélni a napelem megtérülésről, ezt ugyanis sok tényező befolyásolja. Egyrészt a napelem megtérülés függ a napelemes rendszer méretétől, fajtájától, másrészt attól is, eleve bővíthetővé tervezzük-e (magasabb költséggel jár, de később jobban megtérül) vagy később alakítjuk át (kezdeti alacsonyabb költség, de későbbi veszteség az új inverter miatt, és sok munka, valamint átalakítás).

A megtérülésnél tehát az első adat tulajdonképpen a telepítés járó költségek, ebből tudunk kiindulni, viszonyítani hozzá. Fel kell készülnünk arra, hogy a napelem rendszer telepítése előtti helyszíni felmérés alkalmával bizony látótérbe kerülhetnek olyan tényezők, amelyek miatt ezen költségek sajnos emelkedni fognak. Lehet itt szó például arról, hogy állványzat szükséges a napelem rendszerhez, ami így speciális kialakítással a földre kerül (ez akkor történhet meg, ha a tető valamiért nem alkalmas a telepítéshez), de számos egyéb ilyen nem várt eredmény születhet. Ideális esetben hiába kalkulálhatunk tehát akár 8-10 éves megtérülési idővel átlagosan, ez nem feltétlen fogja tükrözni a mi egyéni esetünket. Azonban ilyenkor sem kell kétségbeesni, nem érdemes ugyanis a legolcsóbbat választani mindenből, hiszen hosszú távú beruházásban gondolkodunk, így fontos a minőségre adni, ami hosszabb élettartammal jár.

napelem megtérülés

Az oldal a napelem megtérülés mellett a napelemes rendszer felépítését is részletesen taglalja. Ha korábban nem találkoztunk még napelem rendszerrel, fontos lehet áttekinteni az egyes elemeket, legalább így online. Ha ismeretlenek számodra az olyan kifejezések, mint az inverter, MC 4 szolár csatlakozók, ad-vesz mérőóra, akkor kifejezetten ajánlom az ezekről szóló fejezetet.

Mi a szüleimmel végül belekezdtünk a folyamatba, most tartunk ott, hogy jönni fognak helyszíni felmérésre a kivitelező szakemberek, mert még közel sem biztos, hogy alkalmasak vagyunk a napelemes rendszer tetőre való telepítésére. Mindenesetre az már nagyon jó végeredménnyel kecsegtet, hogy a honlapon található infók alapján valószínűleg zöld utat kapunk, de addig nem éljük bele magunkat semmibe, amíg meg nem kapjuk a szakértői véleményt – hiszen az a legfontosabb.